Despre orașul Târgu Secuiesc

Târgu Secuiesc este menţionat pentru prima dată în 1407, în 1427 Regele Sighismund a declarat localitatea ca loc de târguri, atunci încă cu numele Târgul Turiei. În evul mediu a avut o industrie importantă de bresle. O caracteristică specială a orașului sunt porțile, numite şi curţi, care formează capătul străzilor din centru. 73 astfel de curți se găsesc și în prezent în oraș. Târgu Secuiesc este numit orașul breslelor, cizmarilor și al curțiilor, după Orbán Balázs este Parisul ținutului Trei Scaune.

Stilul de construcţie al centrului

În secolul al XIX-lea şi XX. au lucrat constructori, zidari, lăcătuși, fierari și tâmplari pentru a reconstrui orașul Târgu Secuiesc după incendiul din 1834. Majoritatea clădirilor din centrul orașului au fost construite în a doua parte al secolului XIX-lea și în prima parte al secolului XX. Din păcate nu cunoaștem creatorii ornamentelor din fier forjat care se văd pe clădirile din Piaţa Gábor Áron, deoarece nu au rămas suficiente indicii în acest sens despre aceste lucrări, chiar dacă s-au păstrat multe balcoane din fier forjat în centrul istoric.  Din documentele de arhivă, care au supravieţuit, presupunem, că sunt lucrările lăcătușilor Szabó Mózes și István (tată și fiu).  De exemplu poarta din fier forjat, care se află pe partea sudică al Casei de Cultură Vigadó, poartă numele lui Szabó Mózes. La sfârșitul secolului al XIX-lea, piaţa a fost dominată de clădiri în stil baroc cu acoperiș în formă de șold, cu ziduri parţial dărâmate și case de lemne cu pridvor, care dispar treptat.


Curţile

Târgu Secuiesc este oraşul curţilor, deoarece sistemul unic al curţilor s-a păstrat de-a lungul vremilor doar în oraşul breslelor (oraş cu străduţe înfundate de piaţă şi fără fortificaţie). În vremuri curţile au purtat nume de familii, cum ar fi cel al lor Jancsó, Csiszár, Balogh, Kovács, Rácz etc. Începând cu anii 1851 în comunitatea curţilor au apărut şi colonişti, motiv pentru care numele de familie al curţilor au fost înlocuite treptat cu numere.  În jurul pieţei de altădată se numără în prezent 73 de astfel de ulicioare (curţi), al căror treime răsare dinspre centrul oraşului, respectiv intră spre

A

Kezdi1

b

Despre noi

Ultimele acțiuni

© 2024 Rotary Club Targu Secuiesc